Pisara kylpyhuonekalusteet

Video: Pisara GDL-kirjaston toiminnallinen esittely

Pisara kylpyhuonekalusteet sisältävät Pisara Finlandin mallistot altaista, alakaapeista, sivu- ja yläkaapeista, peileistä ja peilikaapeista eri variaatioineen ArchiCAD 19+ yhteensopivana GDL-kirjastona. Tuotteista toteutettiin myös AutoCAD 2D- ja 3D-mallit GDL-objektien pohjalta.

Kirjaston kantavana ajatuksena on tarjota tuotemallisto suunnittelijan käyttöön yhden katalogimaisen GDL-objektin kautta, joka älykkäästi ja automaattisesti rajoittaa aiempiin valintoihin perustuen jatkovalinnat olemassa olevien variaatioiden joukosta tehden siten suunnittelusta nopeaa ja tarkkaa.

Esimerkki GDL-objektin käyttöliittymästä
Kuva: GDL-kirjaston käyttöliittymäikkuna / Kokoonpano-välilehti

Kirjasto sisältää pois/päälle -valinnat altaille+allaskaapeille, sivukaapille, peilille, peilikaapille ja yläkaapille. Oletuksena on valittuna laaja kokoonpano, mutta suunnittelija voi valita käyttöönsä vaikkapa vain yhden tietyn tuotteen. Lisäksi on tuotekohtaiset tarkemmat säädöt laatikoille, oville, kätisyyksille, vetimille, mitoille, materiaaleille.

Valumarmorialtaita alakaapilla on saatavissa 500-1200mm leveyksillä. Lisäksi Custom Lamiwood ja Custom Silestone -kokoonpanot mahdollistavat myös useamman alakaapin ja 1-2 altaan sijoittamisen samaan kokoonpanoon, kunhan valitun alakaapin mitta on vähintään 500-600mm.

Kuva: Kolme eri pääkategoriaa altaille ja alakaapeille

Allasvaihtoehdot ja -materiaalit esitetään käyttöliittymäikkunassa tyyppikohtaisesti ja koon mukaan.

Kuva: Allasvaihtoehdot ja Silestone kvartsikomposiittialtaiden tasomateriaalien vaihtoehdot

2D- ja 3D-suunnittelutiloissa on toteutettuna kaikki olennaiset säädöt eri tuotteille liikuteltavien tartuntapisteiden muodossa. Näin tuotteiden mitat ja kokoonpanojen sijoittelut ovat helppoa ja nopeaa toteuttaa kuhunkin tilaan.

Kuva: 2D-tilassa (myös 3D) on toteutettuna monia suunnittelua nopeuttavia toimintoja liikuteltavien tartuntapisteiden avulla

Kirjastosta löytyvät luonnollisesti myös 2D- ja 3D-esitysten säädöt, luokitukset ja vapaasti asetettavat lisätiedot sekä automaattiset määrälaskennat tuotteille ja valinnoille.

Kuva: Käyttöliittymän 2D-säädöt
Kuva: Käyttöliittymän 3D-säädöt
Kuva: Käyttöliittymän lisätiedot-välilehti

Kirjasto on ladattavissa alla olevasta linkistä:

Jamito kenkätelineet, naulakot ja pukemispenkit

Video: Jamito ArchiCAD-kirjaston toiminnallinen esittely

Jamito Oy:n ArchiCAD 16+ versioille tarkoitettu GDL-kirjasto sisältää kattavan valikoiman julkisiin tiloihin tarkoitettuja kenkätelineitä, naulakoita ja pukemispenkkejä. #avainlippu #sinivalkoinenvalinta

Kirjaston toteutuksessa kantavana ajatuksena oli intuitiiviset toiminnot tuotteiden valitsemiseksi ja muokkaamiseksi eri näkymissä. 3D-esitystarkkuuksia on tarjolla jopa neljä eri tarkkuutta suunnittelun eri vaiheet huomioiden aina tilankäytön luonnostelusta visualisointiin.

Käyttöliittymäikkunasta löytyy kuvalliset tuotevalinnat sekä säädöt mitoille ja materiaaleille. Tiedot-välilehdeltä löytyvät tuotteen lisätiedot ja TALO 2000 -hankenimikkeistön mukaiset luokitukset.

Kuva: Käyttöliittymäikkunan asetukset ja tietosisältö

Käyttöliittymäikkunasta löytyvät myös 2D- ja 3D-esitysten säädöt sekä luonnollisesti yrityksen yhteystiedot sekä linkki tuotesivulle.

Objektit ilmoittavat myös laskennallisen kenkäparimäärän muokattaessa mittoja tai hyllymääriä tartuntapisteiden avulla. Tämä helpottaa suunnittelijaa täyttämään pukeutumistilojen käyttäjäkapasiteettivaatimukset.

Kuva: Suunnittelun avuksi laskennallinen kenkäparien määrä lisätietona

Tuotteet ja tuotevalinnat sekä kappalemäärät löytyvät näppärästi Määräluettelot / Nimikkeet / Peruslista -näkymän kautta, jolloin mm. tarjouspyynnön laatiminen on helppoa.

Kuva: Määräluettelo

Kirjasto on ladattavissa Jamito Oy:n sivuilta. Objektit löytyvät myös BIMcomponents.com -portaalista, jonka sisältöä voidaan hakea suoraan ArchiCADin omilla hakutyökaluilla.

www.jamito.fi

ArtLib taidekirjasto

Taidekirjasto on kokonaisuudessaan GDL Factoryn suunnittelema ja toteuttama palvelu, jossa yhdistyvät verkkokauppa ja sen sisällöstä luodut reaaliaikaiset BIM-objektit ArchiCAD- ja SketchUp-ohjelmistoille. Palvelu yhdistää taiteilijat ja sisustussuunnittelijat ainutlaatuisella tavalla luoden taiteelle uuden esittely- ja markkinointikanavan.

Suunnittelijat voivat saada sisustusprojekteihinsa uudenlaisia ideoita ja lähtökohtia teosten värimaailman ja tematiikan kautta. Myös asiakkailla voi olla erityisiä toiveita teosten värimaailmasta, tematiikasta, taiteilijasta, teoksen koosta tai hinnasta. Tämä kaikki tieto löytyy ArtLib:n avulla ja suunnittelija voi tehdä teoshakuja asiakkaan kanssa ja auttaa asiakasta tilauksen tekemisessä eli toimia samalla teosten välittäjänä.

Www-sivusto on toteutettu WordPress-julkaisualustalle johon on räätälöity palvelimella suoritettavat ArchiCAD- ja SketchUp-kirjastojen reaaliaikaiset sisällönpäivitystoiminnot.

SketchUp-kirjasto

Suunnittelija voi itse valita, mitkä teokset haluaa sisällyttää SketchUp-kirjastopakettiinsa. Www-galleriassa voidaan selata teoksia ja lisätä Koriin kiinnostusta herättäneet teokset. Korin sisällöstä luodaan palvelimella SketchUp-objektit ja ne pakataan ladattavaksi ZIP-paketiksi suunnittelijan klikatessa kirjaston latauslinkkiä. Kori toimii työkaluna SketchUp-kirjaston luomisessa ja säilyttää teokset palvelun muistissa tarpeen mukaan. Suunnittelija voi esitellä valitsemiaan teoksia asiakkaalle visuaalisesti SketchUp-ohjelmassaan ennen asiakkaan tekemää tilausta.

ArchiCAD-kirjasto

ArchiCAD 19+ versioille tarkoitettu kirjasto sisältää kaikki www-gallerian teokset ja niiden tarvittavat lisätiedot. Kirjastosta luodaan reaaliaikainen ladattava ZIP-paketti palvelimella suunnittelijan klikatessa latauslinkkiä.

Käyttöliittymäikkuna

ArtLib-kirjaston käyttöliittymäikkunan etusivulla voidaan määritellä useita eri hakuehtoja teosjoukon rajaamiseksi. Oletuksena kaikki hakukentät ovat tyhjiä ja lista näyttää kaikki kirjaston teokset.

Hakua voidaan rajata tekniikan, tyylisuunnan, avainsanojen, minimi- ja maksimimittojen sekä enimmäishinnan perusteella. Teoslista avautuu klikkaamalla “Valittu taideteos” -kenttää, jolloin voidaan valita listalta jokin toinen teos.

Teoslistalle valittuja teoksia voidaan valita myös visuaalisesti käyttöliittymäikkunan Visuaalinen valinta-sivun oikeassa reunassa sijaitsevalla liukusäätimellä.

Teoksen tiedot näkyvät omalla sivullaan. Suunnittelija voi avata valitun teoksen www-sivun klikkaamalla linkkinappia ja pyytää joko lisätietoja tilauksesta tai tehdä suoraan tilauksen asiakkaan kanssa. Lisätietopyynnön voi lähettää myös sähköpostitse.

3D-ominaisuudet

Esimerkki teoksen 3D-esityksestä edestä ja takaa. Etupuolella näytetään teoskuva ja takana kehys sekä yksityiskohtana kankaan pingotuksessa käytetyt niitit. Näin teoksen voi laittaa esille esimerkiksi näyteikkunaan siten että myös sisältä katsoen visualisoinnit näyttävät realistisilta. Teosta voidaan myös käännellä vapaasti joka suuntaan 3D-tilassa.

Esimerkin teos: Punainen sade – 120×120 – © Katja Hannula (2020)

ArchiCAD-kirjaston esittelyvideo

Www-sivut

ArtLib-palveluun voi tutustua sekä rekisteröityä allaolevasta linkistä. Rekisteröityminen vaatii tällä hetkellä salasanan (tilanne 27.2.2020), jota voi tiedustella sivuilta löytyvästä sähköpostiosoitteesta.

Laattapiste pintamateriaalit

ArchiCAD 21+ versioille toteutettu pintamateriaalikirjasto pitää sisällään kaikki Laattapisteen valikoimasta löytyvät tuotteet seinä- ja lattiapinnoille. Kirjaston tuotetiedon ja kuvasisällön päivitykset luodaan automaattisesti suoraan tuotetietokannasta, jotta suunnittelijoilla olisi ajantasainen kirjasto aina käytettävissään tuhansine tuotevaihtoehtoineen.

Tuotteet on jaoteltu yhdeksään eri kategoriaan riippuen sijoituspinnasta ja valmistusmateriaalista. Kategoriat esiteltyinä alla kuvien kera.

Hakutoiminnot

Tuotteita voidaan selata tuotesarjoittain tai tehdä suodatettuja hakuja mm. värin, mittojen ja hintaluokan mukaan. Tuotteita voidaan hakea myös nimiketunnuksella tai hakusanalla. Tuotehakuun voidaan käyttää myös Laattapisteen nettisivuilla löytyviä hakutoimintoja ja syöttää objektin hakukentään sivuilla näkyvä halutun tuotteen nimiketunnus. Jokaisesta tuotteesta on myös suora linkki objektista valitun tuotteen nettisivulle.

Alla esimerkkejä erilaisista hakutoiminnoista objektin käyttöliittymäikkunan kautta.

Tuotevaihtoehtojen selaustavat: Sarjoittain, Suodatettu, Hakutulos

Suodatettu hakutulos kolmella eri suodattimella; Löytyi kolme ehdot täyttävää tuotetta

Tuotteen nimiketunnus Laattapisteen nettisivuilla, joka voidaan kopioida ja liittää objektin hakukentään

Nimiketunnushaku nettisivuilta löytyneen tuotteen valitsemiseksi ArchiCADissä

Pinnan geometrian ja laattojen ladonnan muokkaus

Pintageometrian muodoksi voi valita suorakulmaisen tai vapaan muodon. Suorakulmainen muoto venytetetään yhdellä tartuntapisteella ja vapaa muoto sisältää dynaamiset tartuntapisteet geometrian kärki- ja välipisteissä, jolloin tartuntapisteitä lisätään automaattisesti muodon mukaan.

Laattojen ladontakuvioita on toteutettuna neljää eri tyyliä; ruudukko, limitetty ruudukko, ruudukko kulmassa ja kalanruoto. Lisäsäädöt näytetään valitun ladontatyylin mukaan. Säädöt toimivat myös 2D- ja 3D-tiloissa. Ladonnan nollapistettä voidaan myös säätää vapaasti 2D- ja 3D-tiloissa. 2D-tilassa käytettävät ladonnan säädöt vaativat 2D-esitystavaksi ‘Ladonta’ ja 3D-esitystavaksi ‘RGB’ tai ‘Tekstuuri’.

Pintaan voidaan lisätä tarvittava määrä aukkoja. Seinäpinnalla esimerkiksi ikkunoille ja oville sekä lattiapinnalla vaikkapa viemäreille. Aukkojen siirtely kohdilleen onnistuu helposti 2D- ja 3D-tilassa näkyvillä tartuntapisteillä.

Tekstuureiden elävöittämiseksi on mahdollista valita laattojen satunnaiskierto, vaikkakin monesta laatasta on käytössä useita kuvia, mikä jo sellaisenaan takaa eläväisen pinnan.

Tuotetiedot

Kirjasto sisältää kattavat tuotetiedot jokaisesta tuotteesta. Tuoteominaisuuksia voidaan tarkastella monesta eri lähtökohdasta tarpeen mukaan. Kuten aiemmin tuli todettua, kaikkien valikoimassa olevien tuotteiden tiedot saadaan kirjastoon suoraan Laattapisteen tietokannasta, mikä mahdollistaa harvinaisen kattavat tuotetiedot suunnittelijan työn helpottamiseksi.

ArchiCAD esitysten säädöt

2D- ja 3D-esitysten säädöt löytyvät omalta välilehdeltään. 3D-esitystapa voidaan valita kolmesta eri vaihtoehdosta:

 • Yksinkertainen = näytetään pinnan muoto, ei erillisiä laattoja
 • RGB = näytetään laatan yleisväri, ei tekstuuria
 • Tekstuuri = näytetään laatan tekstuurikuvat

Näin voidaan vaiheistaa suunnittelua ja nopeuttaa tarvittaessa ohjelmiston suorituskykyä. Tuotevalinnat eivät muutu esitystapaa vaihdettaessa, joten määrälaskenta laskee kullekin valitulle tuotteelle menekin pinta-alan mukaan.

2D-esitystapaa voidaan vaihtaa ääriviivojen ja ladonnan välillä. Ladonta-valintaa käytetään jos pohja- tai leikkauskuviin halutaan esitettäväksi laattojen ladontatyyli tai halutaan säätää ladonnan parametreja 2D-tilassa.

Avustajat-valintojen avulla saadaan näkyviin tekstuurin origon ja ladonnan säätötoiminnot tartuntapisteillä.

Tuotevalintatila vs. Suunnittelutila

Objektin suorituskyvyn tehostamiseksi on valittavissa käyttötila työvaiheen mukaan. Tuotevalintatilassa käsitellään tuotetietoja ja mahdollistetaan näin tuotevalinnat. Suunnittelutilassa (Nopea luonnostelutila 2D/3D) ei käsitellä tuotetietoja, vaan ne lukitaan valittuun tuotteeseen, jolloin objektin käyttö nopeutuu huomattavasti 2D- ja 3D-suunnittelutiloissa. Objektia voidaan käyttää 2D- ja 3D-tiloissa myös Tuotevalintatila valittuna, mutta se hidastaa ohjelmistoa huomattavasti.

Tuotevalintatila valittuna
Suunnittelutila valittuna

Määrälaskenta

Suunnitteluprojektien kannalta on myös tärkeää saada listattua valitsemansa tuotteet ja niiden määrät. Tämä onnistuu helposti valitsemalla ArchiCAD-valikosta:

Dokumentti / Määräluettelot / Nimikkeet / Peruslista

Tuotetiedot ja pinta-alat projektissa käytetyistä tuotteista

Kirjaston esittelyvideo

Youtubesta löytyy havainnollinen video kylpyhuoneen suunnittelusta käytännössä.

Lataukset

Laattapisteen pintamateriaalikirjasto on ladattavissa Laattapisteen www-sivuilta.

Laattapiste kylpyhuonekalusteet

Laattapisteen ArchiCAD-objektikirjasto sisältää 16 eri tuotekategorioihin jaettua tuoteryhmää. Erilaisia tuotteita löytyy yhteensä yli kaksisataa, minkä lisäksi on vielä erilaiset materiaali- ja lisäominaisuusvaihtoehdot.

Vakiotuotteet löytyvät kootusti yhden objektin kautta ja mittatilaustuotteet löytyvät omasta erillisestä kansiostaan. Tuotevalinta on erittäin yksinkertainen. Ensin valitaan kategoria, sen jälkeen tuote ja lopuksi malli tai kokoonpano. Lisävalinnat näytetään, Jos tuotteilla on lisäksi kätisyys- tai materiaalivaihtoehtoja.

Kaikki geometriat on toteutettu “one-source”-periaatteella, eli jo tehdyistä 3D-malleista (Revit) on käännetty ja optimoitu geometriat ArchiCAD:lle GDL Factoryn kehittämällä ohjelmistolla. Ohjelma myös lisää geometrioihin automaattisesti ArchiCAD:ssä hyödynnettäviä älykkäitä ominaisuuksia.

Esimerkkinä ohjelmallisesti lisätystä älykkyydestä esittelen, miten käännösgeometrioissa ongelmalliseksi koetut ylimääräisten viivojen näkyminen niin 3D-tilassa kuin 2D-leikkauskuvissa on ratkaistu ohjelmallisesti.

Alla olevassa kuvassa on esitetty neljä eri asetusta viivojen säädölle. Oletuksena on valittuna automaattinen säätö, jolloin objekti itse muuttaa viivojen näyttötapaa näkymästä riippuen optimaaliseksi. Joissakin erikoistapauksissa suunnittelijalla voi olla tarve säätää viivojen näkymistä omatoimisesti, joten sekin on tehty mahdolliseksi. Automaattisella säädöllä saadaan myös paras tulos visualisoitaessa osakohtaisesti määritetyn pintatasoituksen ansiosta.

Yläpuolella on 3D-suunnittelutilan näkymä eri viivasäädöillä ja alla 2D-leikkauskuva edestä päin. Jos valitaan ‘Ei viivoja’ voidaan piilottaa tuote näkymästä 2D-leikkauksissa. ‘Kaikki viivat’ asetuksella näytetään kaikki reunaviivat, jos sille joku keksii käyttöä.

Käyttöliittymäikkuna

Käyttöliittymän tuotevalinta on selkeä ja yksinkertainen ja siksi myös tuotevalinnat onnistuvat nopeasti, jolloin kylpyhuoneiden suunnittelutyössä säästyy aikaa.

Laattapiste-objektin tuotekategorian valintavaihtoehdot

Lataukset

Laattapisteen ArchiCAD-objektikirjaston voit ladata Laattapisteen sivuilta. Sieltä löytyy kirjastot myös Revitille, Cadsille, AutoCADille ja MagiCADille. Sivuilta löytyy myös GDL Factoryn toteuttama Pintamateriaaliobjektikirjasto seinä- ja lattiapintojen suunnitteluun.

BalcOne moduuliparvekkeet

BalcOne on tehdasvalmisteinen moduuliparveke, joka nopeuttaa parvekkeiden rakentamista niin saneeraus- kuin uudiskohteissa säästäen merkittävästi rakennusprosessiin kuluvaa aikaa.

BalcOne ArchiCAD-kirjasto toteutettiin yrityksen sisäiseen käyttöön nopeuttamaan mittatarkkaa suunnittelua ja kohteiden visualisointia. Kirjaston tarkempi esitettely jää tästä syystä tekemättä.

Lisätietoja moduuliparvekkeista kerrostalokohteisiin BalcOne Oy:ltä.

Grado KIDE-portaat

Gradon KIDE-portaista ei löydy ruuveja, pultteja, eikä mitään näkyviä kiinnikkeitä. Sen lasikaiteissa ei ole kaidetolppia. KIDE-portaissa yhdistyy perinteinen käsityö ja uusin LED-tekniikka. Portaat voidaan toteuttaa suorana tai tasollisena. Portaiden runko on valmistettu teräksestä, jolloin siitä saadaan erittäin siro (vahvuus 8 mm). Runko voidaan polttomaalata kohteeseen sopivalla sävyllä.

ArchiCAD 16+ versioille toteutetulla GDL-objektilla suunnittelijat voivat suunnitella mittatarkasti huomiotaherättävän tyylikkäitä ja moderneja portaita koteihin, toimistoihin ja julkisiin tiloihin.

Portaikon ja sen osien mittoja voidaan muokata sekä käyttöliittymäikkunassa että 2D- ja 3D-tilassa siirrettävien tartuntapisteiden avulla. Porrastyypit ovat pääporras ja parviporras riippuen askelmien etenemästä.

Lasikaiteet ja käsijohteet voidaan näyttää tai poistaa molemmilta puolilta erikseen, mikä on tärkeä ominaisuus portaiden sijoittuessa toiselta tai molemmilta sivuiltaan seinään.

Pintamateriaalit voidaan määrittää rungolle, askelmille ja käsijohteille ArchiCAD-materiaaleista.

Optiona tarjottavan LED-valaistuksen visualisointi onnistuu objektin säätöjen avulla ja valaistuksen intensiteettiä voidaan säätää.

Määrälaskentatoiminto listaa automaattisesti kaikki portaan parametrit, joiden perusteella Grado pystyy valmistamaan juuri oikeanlaisen portaikon asiakkaalle mittatilaustyönä.

Käyttöliittymäikkuna

Porrastyypin, mittojen ja rakenteen valinnat

Lataukset

Objekti ei ole julkisesti ladattavissa, mutta sitä voi tiedustella suoraan Gradolta.

LoOok Industries – kalusteet toimistoihin ja julkisiin tiloihin


LoOok Industries -kalusteet ovat suomalaista designia ja tarjoavat mieltärentouttavaa tunnelmaa vastapainoksi nykyajan hektisyydelle niin toimistoissa kuin julkisissa tiloissa. Muodot ja innostavat värivaihtoehdot tarjoavat suunnittelijoille leikkikentän, jossa tavanomaisuutta ei tunneta.

LoOok on myös suunnittelijaystävällinen tarjotessaan tuotteensa monessa eri 3D-formaatissa eri suunnitteluohjelmistoille; ArchiCAD, Revit, SketchUp ja AutoCAD. GDL Factoryn kehittämä moniformaatti-prosessi mahdollisti tässäkin projektissa kaikki nämä formaatit kustannustehokkaasti laadusta tinkimättä. Nykyaikana suunnittelijoille kannattaa tarjota BIM-suunnitteluaineisto useassa eri formaatissa, jos mitään teknisiä esteitä ei ole. Täten suunnittelijat ovat samalla viivalla riippumatta käyttämästään suunnitteluohjelmistosta.

Kirjastot sisältävät kaikki LoOok Industriesin tuotteet ja niiden pintamateriaalit. ArchiCAD käyttöliittymäikkunan etusivulla valitaan materiaalit ja seuraavalla sivulla säädetään 2D- ja 3D-ominaisuudet tarpeen mukaan. Hyvin yksinkertaista suunnittelijalle.

Kirjaston yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on laadukkaat geometriat, jotka mahdollistavat näyttävät ja realistiset visualisoinnit. Geometriat on toteutettu “single source” -periaatteella. GDL Factoryn moniformaatti-prosessin missään vaiheessa ei tehdä samaa työtä uudelleen, vaan jokainen työvaihe eri formaatteineen tuo lisäarvoa kokonaisuuden kannalta.

Käyttöliittymäikkuna

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 2020-02-24_01h56_34.png
BULLDOG sohvatuoli – Materiaalien valinnat “LoOoK Fabric” ja “LoOoK colour” vaihtoehdoista
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 2020-02-24_02h09_53.png
2D- ja 3D-säädöt sekä yksinkertainen 3D-esitys

Lataukset

Tällä hetkellä kirjastot eivät ole julkisessa jakelussa, eli suunnittelijan täytyy olla suoraan yhteydessä LoOoK Industries:iin ja tiedustella kirjastojen latausmahdollisuuksista.


Talpet talopesulat

Talopesulat Oy toimittaa kiinteistöpesuloihin ja kuivaushuoneisiin Talpet-pesulakoneita, -laitteita ja -kalusteita, joista suuri osa on valmistettu Suomessa. Kattavasta Talpet-tuotevalikoimastamme löytyvät kaikki kiinteistöpesuloissa ja kuivaushuoneissa tarvittavat tuotteet.

ArchiCAD 16+ versioille tarkoitettu GDL-kirjasto pitää sisällään kaikki kiinteistöpesuloiden ja kuivaushuoneiden suunnitteluun tarvittavat tuotteet sekä kahdeksan eri tarkoitukseen sopivaa malliratkaisua tuotevalintoineen. Malliratkaisut helpottavat suunnittelijan työtä merkittävästi, mutta ne eivät estä mukauttamasta suunnitelmaa tarpeen mukaan.

ArchiCADistä voidaan listata kaikki valitut Talpet-tuotteet kirjastoon toteutetun määrälaskennan avulla tarjouspyynnön liitteeksi. Kts. määräluettelo ylläolevasta visualisoinnista, Talpet talopesula – Malliratkaisu 2A:n sisällöstä alla:

Käyttöliittymäikkuna

Kaikki kirjaston tuotteet eri kokoonpanoineen ja lisävarusteineen löytyvät yhden objektin kautta, eikä suunnittelijan tarvitse etsiä tuotteita erillisistä tiedostokansioista. Tuotteet on jaettu omiin kategorioihinsa, joiden alta löytyvät tuotemallit ja niiden eri kokoonpanot lisävarusteineen ja erityistietoineen.

Hierarkinen tuotevalinta: Kategoria –> Malli –> Kokoonpano –> Lisävarustelu –> Erityistiedot

Suunnitteluprojektissa on hyvä myös tarkistaa olennaisia tuotetietoja mm. sähköön, vesiliitäntöihin ja vedenpoistoon liittyvissä asioissa. Nämä tiedot on tarjolla suoraan valitun kokoonpanon kaikista tuotteista Tuotetiedot-sivulla.

Kaikista valitun kokoonpanon tuotteista löytyy valmiina laajat tuotetiedot

Lataukset

Talpet BIM-materiaalit löytyvät yrityksen verkkosivuilta. Pääset sinne alla olevasta linkistä.

Sanka suihkuseinät ja -kaapit

ArchiCAD 16+ versioille toteutettu kirjasto sisältää 5 eri mallisarjaa ja useita variaatioita mallityyppien, mittojen ja lasimateriaalien osalta. Tuotevalinnat on tehty suunnittelijalle helpoksi kuvallisten tyyppivalikoiden avulla. Mittoja voi venytellä myös 2D- ja 3D-tiloissa ja kaikkien ovien aukeamiskulmia voidaan säätää.

Käyttöliittymäikkuna

Lataukset

Sanka-kirjaston viimeisin päivitys on vuodelta 2017 ja yritys on vaihtanut nimeään INR:ksi ja kirjaston latausmahdollisuutta voi tiedustella suoraan heiltä: https://www.inr.fi/palvelu/tiedostopankki/

Niemen tehtaat – Isla seniorikalusteet

Suomen vanhimman huonekaluvalmistajan Isla seniorikalusteet on suunniteltu ja testattu yhteistyössä hoiva-alan ammattilaisten ja esteettömyysasiantuntijoiden kanssa ja kalusteet on valmistettu laadukkaista materiaaleista.

ArchiCAD 16+ versioille tarkoitettu kirjasto sisältää suurimman osan Isla-malliston kalusteista viimeisimpiä malleja lukuunottamatta. Kirjasto on helppokäyttöinen ja sisältää 3D-mallien lisäksi myös verhoiluvaihtoehdot.

Kirjasto on kevyt, joten se sopii myös suurempiin suunnitteluprojekteihin varaamatta kohtuuttomasti ohjelmiston resursseja. Tarjouspyynnön laatiminen on yksinkertaista tuotevalinnat ja niiden ominaisuudet listaavan määrälaskennan avulla.

Lataukset

Kirjasto ei näytä olevan saatavilla tällä hetkellä ja viimeisin päivitys on vuodelta 2014.

Skaala ikkunat

Skaalan ikkunamallistosta löytyy jokaiseen kotiin sopivat, hyvin lämpöä ja ääntä eristävät ikkunat. Onpa kysesessä ikkunaremontti tai uudiskohde, valikoimasta löytyy sopivat tuotteet.

ArchiCAD 21+ versioille tarkoitetun ikkunakirjaston avulla on helppoa määrittää ikkunatyyppi ja sen rakenne. Rakennusmääräysten mukaisesti valitaan ensin ikkunatyypit U-arvon rajauksella. Sen jälkeen valitaan joko avattava tai kiinteä ikkuna aurinkosuojalasilla tai ilman. Kirjasto rajaa käyttöösi ehdot täyttävät ikkunamallistot ja mallit.

Ikkunan mitoitukseen voidaan käyttää kätevää moduulimitoitusta tai vapaata mitoitusta. Ikkunan karmisyvyyksien vaihtoehdot näytetään rajattujen ikkunamallien mukaan.

Ikkunakaavion avulla voidaan valita visuaalisesti karmijaot yhdeksästä eri perusvaihtoehdosta. Lisäksi voidaan lisätä ikkunapuitteet jokaiselle ikkunalle niin pysty- kuin vaakasuunnassa.

Materiaalit voidaan valita kaikille tuoteosille erikseen. Kirjastossa on myös sisäänrakennetut pielilaudat, vesipelti, vuorilaudoitusvaihtoehdot ja lippalauta.

2D-pohjassa ja määrälaskennassa esitettäviä tietoja voidaan säätää. Myös ikkunakaavion kautta nähdään tarkat mitat ja ikkunatunniste. Vapaa lisätietokenttään suunnittelija voi lisätä mitä tahansa tietoa, esimerkiksi sijoituskerros ja huoneisto kerrostalokohteessa.

Käyttöliittymäikkuna

Ikkunamalliston ja mallin valinta projektissa vaadittujen ominaisuuksien mukaan
Mittojen ja rakenneominaisuuksien säädöt

Lataukset

Skaala-ikkunakirjasto ei ole yleisessä jakelussa, vaan vaatii rekisteröitymisen Skaalan suunnittelupalveluun.

Kalevala-kaluste – Modernia kansallisromantiikkaa

Kalevala-kalusteiden inspiraation lähteenä on toiminut kotimainen, kansallisromantiikan aikainen kalustemuotoilu yli sadan vuoden takaa. Kodikas mallisto soveltuu perinteikästä tyyliä vaaliviin yksityiskoteihin sekä esimerkiksi ikäihmisten palvelutaloihin, joiden sisustuksessa vaalitaan perinteikästä estetiikkaa ja nykyaikaista varmuutta, tukevuutta ja kestävyyttä.

Kirjasto sisältää seuraavat objektit: tuoli, pöydät, pöytäryhmät, pystykaappi, kaapistoryhmät, 1,2 ja 3 -oviset lipastot sekä sängyt.

Kirjastosta toteutettiin suunnittelijoille täydellinen kokonaisuus neljälle eri ohjelmistolle: ArchiCAD, AutoCAD, Revit ja SketchUp. Toteutuksessa käytettiin GDL Factoryn kehittämää ohjelmallista formaattien käännös- ja optimointiratkaisua, jolloin alunperin Revit-ohjelmistossa luotua geometriaa voitiin käyttää ArchiCAD-kirjaston lähdemateriaalina laadusta tinkimättä.

Suunnittelija voi valita verhoilumateriaalit joko vapaasti tai kirjastoon sisäänrakennetusta Annala Oy:n valmistamasta Jugend kangasmallistosta. Myös malliston puurunkojen väri on muutettavissa vapaasti, mutta kannattaa tiedustella Kalevala-kalusteelta, mitkä ovat heidän suosituksensa. Vakioväri puulle on valkoinen.

Kirjaston toteutuksen lähtökohdat

 • Kustannustehokkuus laadusta tinkimättä
 • Kirjastot neljälle yleisimmälle CAD-alustalle
 • Realistisuus visualisoinneissa
 • ArchiCAD-kirjaston Yhteensopivuus ilmaisen BIMcomponents.com -objektisivuston kanssa
 • Vakiomateriaalit ja niiden vaihtaminen vapaavalintaisiin materiaaleihin

Käyttöliittymäikkuna

Helppokäyttöiset tuoteasetukset / Kalusteryhmä 1800×900

Lataukset

Polaria ja Erlau kylpyhuonekalusteet ja -avusteet

ArchiCAD 16+ versioiden kanssa yhteensopiva kirjasto sisältää Polarian kylpyhuonekalusteet ja Erlaun kylpyhuoneavusteet eri tuoteparametreineen. Kirjasto sisältää myös 16 eri mallihuoneratkaisua, jotka ovat täysin suunnittelijan jälleenmuokattavissa. Mallihuoneelle annetaan ensin mitat suunniteltavasta tilasta ja tuotteet sijoittuvat tilaan käytännöllisellä tavalla.

Mallihuoneiden tuotteet ja niiden sijoittelut ovat etukäteen tarkkaan harkittuja ja suositeltuja sekä käytännössä toimiviksi todettuja. Suunnittelijan kannalta mallihuoneet ovat työtä nopeuttava lähtökohta, sillä esivalittuja tuotteita voidaan vaihtaa, poistaa tai lisätä vapaasti ja niitä voidaan siirrellä seinällä 2D- ja 3D-tiloissa tartuntapisteiden avulla pysty- ja sivuttaissuunnassa. Mallihuoneiden värivalinnat on yhtenäistetty harmonisen värimaailman varmistamiseksi. Yksittäistuotteilla voidaan monipuolistaa tilaa niin tuotteiden kuin värienkin suhteen.

Liikkumisen helpottamiseksi saranoidut tuotteet, kuten käsituet ja suihkuistuimet, ovat myös käännettävissä 3D-tilassa ylä- tai ala-asentoon.

Asiakkaan tarjouspyyntöä helpottamaan on toteutettu kätevä määrälaskentatoiminto, joka listaa kaikki yksittäin sijoitetut ja mallihuoneen avulla sijoitetut tuotteet valittuine tuoteparametreineen.

kirjaston toteutuksen lähtökohdat

 • Yksittäistuotteiden helppokäyttöisyys ja toimivuus sekä suunnittelussa että visualisoinneissa
 • Tuotetietojen ja -variaatioiden sisällyttäminen tuoteparametreihin
 • Liikkumisen helpottamiseksi saranoitujen tuotteiden toiminnallisuus 3D-tilassa
 • Monipuoliset mallihuoneet
 • Sijoituseinäkohtainen käyttöliittymä mallihuoneiden tuotevalintojen muokkaukseen
 • Mallihuoneiden tuotteiden siirreltävyys niin pysty- kuin sivusuunnissa, niin käyttöliittymäikkunassa kuin suunnittelutilassakin
 • Mittatarkkuus
 • Laadukkaat geometriat tarkkuussäädöllä
 • Määrälaskenta kaikille tuotteille ja niiden variaatioille
 • Tuote- ja mallihuonekohtaiset värivalinnat
 • Visuaalisuutta parantavia toimintoja, kuten suihkuverho ja sen säädöt

Käyttöliittymäikkuna

Mallihuoneen seinäkohtaiset tuotevalinnat ja -sijoittelut. WC-tilan takaseinä valittuna tultaessa ovesta sisään. Z- ja X- mitat määrittävät tuotteen sijainnin suhteessa muokattavan seinän valittuun origoon.

Lataussivu

 

Martela kalusteet toimistoihin ja julkisiin tiloihin

Martelan ArchiCAD-kirjasto sisältää laajan tuotevalikoiman erilaisiin työ- ja oppimisympäristöihin sekä hoivakohteisiin koko näiden elinkaaren ajaksi. Kalusteet sopivat niin työpisteisiin kuin erilaisiin kohtaamistiloihin.

Kirjaston objektit sisältävät tuotteiden eri variaatiot sekä materiaalivaihtoehdot. Kaikki projekteissa käytetyt kalustevalinnat kaikkine ominaisuuksineen voidaan listata määrälaskennan kautta, jolloin asiakkaiden tilauspyynnöt syntyvät kätevästi.

Kirjaston toteutuksen lähtökohdat

 • Älykäs tuote- ja materiaalivaihtoehtojen päivitys
 • Laajan tuotevalikoiman selkeä jaottelu omiin kansioihinsa ja objekteihinsa
 • Mahdollisuus kääntää ja optimoida jo olemassaolevia 3D-malleja eri formaateissa
 • Käännösgeometrioiden reunaviivojen näkymävaihtoehdot ja automaattiset pintojen tasoitukset kiiltäville materiaaleille
 • Määrälaskenta tuotteista ja kaikista variaatioista tilauspyyntöjä varten

ArchiCAD käyttöliittymäikkuna

Kirjaston uudemmissa objekteissa on päivitetty käyttöliittymäikkuna, joka mahdollistaa kuvalliset valinnat vaikeasti numero- tai tekstimuodossa selitettäville parametreille. Uudistettu käyttöliittymä sisältää myös muita käyttäjäystävällisiä parannuksia, kuten valitun tuotteen tuotehaun suoraan objektista Martelan www-sivuille ?-merkkiä klikkaamalla. Käyttäjä voi myös syöttää vapaasti omia lisätietoja, esimerkiksi tilasta, johon kaluste on tarkoitettu sijoittaa.

Pinta EQB-pöydän kansimallin valinta kuvavalikon avulla päivitetyssä käyttöliittymäikkunassa

Martela BIM-materiaalit

PUUINFO – Puuhallit

Puuhallit-objekti on tarkoitettu nopean luonnostelun työkaluksi. Puuhallit-objektia käytettäessä ArchiCAD-ohjelma mallintaa hallin puurungon arkkitehdin esisuunnittelun vaatimassa tarkkuudessa.

Puuhallit-objekti sisältää yleisimmät suurilla jänneväleillä käytettävät puiset kannatintyypit: suora-, maha- ja harjapalkki, bumerangipalkki, kaari, kolminivelkehä, vetotangollinen kaari, vetotangollinen ansaspalkkikannattaja, A-kannattaja ja harjaristikko. Mahapalkin voi säätää tasakorkeaksi palkiksi ja tätä hallimallia voi myös kallistaa toiselta reunalta pulpettikatoksi.

Rakennemitoille on valittavissa joko automaattinen mitoitus tai manuaalisesti säädettävät mitat.

Käyttöliittymäikkuna

Puuhalli-kirjaston 3-Nivelkehän hallimittojen välilehti

Lataussivu

Hani-Tuote Oy – saniteettitilojen varusteet sekä liikuntarajoitteisten apuvälineet

HANI-Tuote Oy tarjoaa kokonaisvaltaiset ja toimivat ratkaisut julkisten tilojen saniteettitiloihin sekä liikuntarajoitteisten ja ikääntyvien WC- ja kylpyhuonetiloihin. Tuotekehityksen pohjana on yhteistyö eri sidosryhmien, kuten suunnittelijoiden, terveydenhoitoalan ammattilaisten sekä loppukäyttäjien kanssa. Jopa 80% tuotteista on täysin kotimaisia.

ArchiCAD 11+ yhteensopiva GDL-kirjasto koostuu yksittäistuotteista sekä tuotteiden sijoittelua nopeuttavista mallihuoneratkaisuista. Mallihuoneet mukauttavat tuotesijoittelut huoneen mittojen mukaan ja niiden tuotesisältöä voi muokata mieleisekseen.

Kirjasto on toteutukseltaan erittäin kevyt (n.3Mt) joten se käy erinomaisesti myös laajoihin ArchiCAD-projekteihin kuormittamatta liikaa ohjelmiston resursseja.

Hani-Tuote -kirjaston toteutuksen lähtökohdat

 • Helppokäyttöisyys
 • Yksittäiset tuotteet ja valmiit mallihuonekokonaisuudet
 • Mallihuoneiden valmiit tuotevalinnat ja sijoittelut
 • Mallihuoneiden tuotevalintojen muokkaus
 • Materiaalivalinnat
 • Pyörätuoli-objekti helpottamaan tilasuunnittelua
 • Mittatarkkuus

GDL-kirjaston lataus

Molok Syväkeräysjärjestelmä

Molok SyväkeräysJärjestelmän keskeinen ajatus on hyödyntää pystysuuntainen muoto, jolloin kaksi kolmasosaa säiliöstä jää maanpinnan alapuolelle. Tämä nerokas keksintö antaa perinteiseen jätehuoltoon verrattuna käyttäjille monia etuja; huomattavasti paremman keräyskapasiteetin, pidentyneet tyhjennysvälit, hygieenisemmän ympäristön, helpomman säiliöiden sijoittelun sekä eritysesti käyttäjiä miellyttävän keräystavan.

Käyttökohteita

MolokClassic

 • asuinkiinteistöt
 • koulut, päiväkodit, sairaalat, hotellit
 • kierrätys- ja aluekeräyspisteet
 • kauppakeskukset
 • liikuntapaikat
 • satamat, rannat, levähdysalueet, hautausmaat, leirintäalueet

MolokDomino

 • kierrätys- ja aluekeräyspisteet
 • asuinkiinteistöt
 • koulut, päiväkodit, sairaalat, hotellit
 • kauppakeskukset
 • liikuntapaikat
 • satamat, rannat, levähdysalueet, hautausmaat, leirintäalueet
 • arkkitehtuurillisesti vaativat kohteet, julkiset rakennukset


MolokFestival

 • yleisötapahtumat
 • puistot
 • liikuntapaikat
 • aluekeräyspisteet
 • kiinteistöt


Molok CityKita

 • puistot
 • kaupunkiympäristö
 • koulut, päiväkodit, sairaalat, hotellit
 • kauppakeskukset
 • liikuntapaikat
 • satamat, rannat, levähdysalueet, hautausmaat, leirintäalueet

Edut

 • 60 % jätesäiliöstä on maan alla
 • Nostoperusteinen tyhjennys lisää työturvallisuutta
 • Vedeltä suojattu ja käyttöä kestävä rakenne
 • Muokattava ulkoasu
 • Taloudelliset ja ympäristöedut
 • Korttelikeräys – kierrätyspiste lähellä asukkaita


Molok-kirjaston kuvaus

 • Helppokäyttöisyys
 • Tuotevaihtoehtojen ja -ominaisuuksien selkeä esilletuominen
 • Jätelajien valinnat ja kapasiteettilaskenta
 • Mittatarkkuus
 • Määrälaskenta


ArchiCAD käyttöliittymäikkuna ja 3D-esitys

MolokClassic – käyttöliittymäikkuna
MolokDomino / Molok CityKita / MolokClassic

Molok BIM-materiaalin lataus

Metrirunko-elementti


Metrirunko-elementti (©TMX) on yksinkertainen rakennusjärjestelmä, joka on seuraava askel “pitkätavararakentamisesta” tehdasrakentamisen suuntaan. Elementin “idea” on tarkka momenttijäykkäliitos, joka mahdollistaa puurunkoisten elementtirakennusten nopean valmistuksen ilman sidonnaisuuksia pakettitalo- tai muihin materiaalitoimittajiin. Ikkunoiden paikat ovat täysin vapaasti valittavissa rakennuspaikalla. Elementit on helppo pystyttää kolmen miehen voimin.

Käyttökohteita:

 • Rivitalot
 • Pientalot
 • Loma-asunnot
 • Talousrakennukset
 • Autotallit
 • Piharakennukset

Etuja:

 • Mittatarkkuus
 • Edullisuus
 • Joustavuus
 • Keveys

Metrirunko-objektin toteutuksen lähtökohdat

 • Helppokäyttöisyys
 • Mahdollisimman luovan suunnittelun tukeminen
 • Katkaistujen elementtiosien hyödynnettävyys jo suunnitteluvaiheessa
 • Ovien ja ikkunoiden vapaa sijoittelu
 • Nopea sisällyttäminen olemassa olevaan suunnitelmaan
 • Mittatarkkuus
 • Elementtien hierarkinen numerointi ja seiniäkaavioiden tuottaminen rakennusvaiheen työkuvia varten

ArchiCAD 2D- ja 3D-esitykset

Metrirunko-objekti 2D:ssä – Elementti katkaistu kolmeen osaan ja lisätty aukot ovelle ja ikkunoille. Mitoitukset lisätty työkuvan seinäkaavioihin.
Metrirunko-objekti 3D:ssä – Aukkojen määrän muuttaminen tartuntapisteellä

Latauslinkit