Taidekirjasto on kokonaisuudessaan GDL Factoryn suunnittelema ja toteuttama palvelu, jossa yhdistyvät verkkokauppa ja sen sisällöstä luodut reaaliaikaiset BIM-objektit ArchiCAD- ja SketchUp-ohjelmistoille. Palvelu yhdistää taiteilijat ja sisustussuunnittelijat ainutlaatuisella tavalla luoden taiteelle uuden esittely- ja markkinointikanavan.

Suunnittelijat voivat saada sisustusprojekteihinsa uudenlaisia ideoita ja lähtökohtia teosten värimaailman ja tematiikan kautta. Myös asiakkailla voi olla erityisiä toiveita teosten värimaailmasta, tematiikasta, taiteilijasta, teoksen koosta tai hinnasta. Tämä kaikki tieto löytyy ArtLib:n avulla ja suunnittelija voi tehdä teoshakuja asiakkaan kanssa ja auttaa asiakasta tilauksen tekemisessä eli toimia samalla teosten välittäjänä.

Www-sivusto on toteutettu WordPress-julkaisualustalle johon on räätälöity palvelimella suoritettavat ArchiCAD- ja SketchUp-kirjastojen reaaliaikaiset sisällönpäivitystoiminnot.

SketchUp-kirjasto

Suunnittelija voi itse valita, mitkä teokset haluaa sisällyttää SketchUp-kirjastopakettiinsa. Www-galleriassa voidaan selata teoksia ja lisätä Koriin kiinnostusta herättäneet teokset. Korin sisällöstä luodaan palvelimella SketchUp-objektit ja ne pakataan ladattavaksi ZIP-paketiksi suunnittelijan klikatessa kirjaston latauslinkkiä. Kori toimii työkaluna SketchUp-kirjaston luomisessa ja säilyttää teokset palvelun muistissa tarpeen mukaan. Suunnittelija voi esitellä valitsemiaan teoksia asiakkaalle visuaalisesti SketchUp-ohjelmassaan ennen asiakkaan tekemää tilausta.

ArchiCAD-kirjasto

ArchiCAD 19+ versioille tarkoitettu kirjasto sisältää kaikki www-gallerian teokset ja niiden tarvittavat lisätiedot. Kirjastosta luodaan reaaliaikainen ladattava ZIP-paketti palvelimella suunnittelijan klikatessa latauslinkkiä.

Käyttöliittymäikkuna

ArtLib-kirjaston käyttöliittymäikkunan etusivulla voidaan määritellä useita eri hakuehtoja teosjoukon rajaamiseksi. Oletuksena kaikki hakukentät ovat tyhjiä ja lista näyttää kaikki kirjaston teokset.

Hakua voidaan rajata tekniikan, tyylisuunnan, avainsanojen, minimi- ja maksimimittojen sekä enimmäishinnan perusteella. Teoslista avautuu klikkaamalla “Valittu taideteos” -kenttää, jolloin voidaan valita listalta jokin toinen teos.

Teoslistalle valittuja teoksia voidaan valita myös visuaalisesti käyttöliittymäikkunan Visuaalinen valinta-sivun oikeassa reunassa sijaitsevalla liukusäätimellä.

Teoksen tiedot näkyvät omalla sivullaan. Suunnittelija voi avata valitun teoksen www-sivun klikkaamalla linkkinappia ja pyytää joko lisätietoja tilauksesta tai tehdä suoraan tilauksen asiakkaan kanssa. Lisätietopyynnön voi lähettää myös sähköpostitse.

3D-ominaisuudet

Esimerkki teoksen 3D-esityksestä edestä ja takaa. Etupuolella näytetään teoskuva ja takana kehys sekä yksityiskohtana kankaan pingotuksessa käytetyt niitit. Näin teoksen voi laittaa esille esimerkiksi näyteikkunaan siten että myös sisältä katsoen visualisoinnit näyttävät realistisilta. Teosta voidaan myös käännellä vapaasti joka suuntaan 3D-tilassa.

Esimerkin teos: Punainen sade – 120×120 – © Katja Hannula (2020)

ArchiCAD-kirjaston esittelyvideo

Www-sivut

ArtLib-palveluun voi tutustua sekä rekisteröityä allaolevasta linkistä. Rekisteröityminen vaatii tällä hetkellä salasanan (tilanne 27.2.2020), jota voi tiedustella sivuilta löytyvästä sähköpostiosoitteesta.