Laattapisteen ArchiCAD-objektikirjasto sisältää 16 eri tuotekategorioihin jaettua tuoteryhmää. Erilaisia tuotteita löytyy yhteensä yli kaksisataa, minkä lisäksi on vielä erilaiset materiaali- ja lisäominaisuusvaihtoehdot.

Vakiotuotteet löytyvät kootusti yhden objektin kautta ja mittatilaustuotteet löytyvät omasta erillisestä kansiostaan. Tuotevalinta on erittäin yksinkertainen. Ensin valitaan kategoria, sen jälkeen tuote ja lopuksi malli tai kokoonpano. Lisävalinnat näytetään, Jos tuotteilla on lisäksi kätisyys- tai materiaalivaihtoehtoja.

Kaikki geometriat on toteutettu “one-source”-periaatteella, eli jo tehdyistä 3D-malleista (Revit) on käännetty ja optimoitu geometriat ArchiCAD:lle GDL Factoryn kehittämällä ohjelmistolla. Ohjelma myös lisää geometrioihin automaattisesti ArchiCAD:ssä hyödynnettäviä älykkäitä ominaisuuksia.

Esimerkkinä ohjelmallisesti lisätystä älykkyydestä esittelen, miten käännösgeometrioissa ongelmalliseksi koetut ylimääräisten viivojen näkyminen niin 3D-tilassa kuin 2D-leikkauskuvissa on ratkaistu ohjelmallisesti.

Alla olevassa kuvassa on esitetty neljä eri asetusta viivojen säädölle. Oletuksena on valittuna automaattinen säätö, jolloin objekti itse muuttaa viivojen näyttötapaa näkymästä riippuen optimaaliseksi. Joissakin erikoistapauksissa suunnittelijalla voi olla tarve säätää viivojen näkymistä omatoimisesti, joten sekin on tehty mahdolliseksi. Automaattisella säädöllä saadaan myös paras tulos visualisoitaessa osakohtaisesti määritetyn pintatasoituksen ansiosta.

Yläpuolella on 3D-suunnittelutilan näkymä eri viivasäädöillä ja alla 2D-leikkauskuva edestä päin. Jos valitaan ‘Ei viivoja’ voidaan piilottaa tuote näkymästä 2D-leikkauksissa. ‘Kaikki viivat’ asetuksella näytetään kaikki reunaviivat, jos sille joku keksii käyttöä.

Käyttöliittymäikkuna

Käyttöliittymän tuotevalinta on selkeä ja yksinkertainen ja siksi myös tuotevalinnat onnistuvat nopeasti, jolloin kylpyhuoneiden suunnittelutyössä säästyy aikaa.

Laattapiste-objektin tuotekategorian valintavaihtoehdot

Lataukset

Laattapisteen ArchiCAD-objektikirjaston voit ladata Laattapisteen sivuilta. Sieltä löytyy kirjastot myös Revitille, Cadsille, AutoCADille ja MagiCADille. Sivuilta löytyy myös GDL Factoryn toteuttama Pintamateriaaliobjektikirjasto seinä- ja lattiapintojen suunnitteluun.